ЗНИЖЕННЯ СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ – ЗНИЖЕННЯ РИЗИКУ ВИНИКНЕННЯ РАКУ!

Вживання алкоголю прямо пов’язане з підвищеним ризиком виникнення раку та закликає населення до вжиття ефективних заходів в Україні для зниження загального споживання алкоголю.

Відповідно до статистичних даних ВООЗ, Європейський регіон планети має найвищий рівень споживання алкоголю у світі, а рівень поінформованості населення про зв’язок між споживанням алкоголю та підвищеним ризиком раку залишається низьким.

Встановлено зв’язок та лінійну залежність між алкоголем та 7 видами раку, таких як: кишка (товста і пряма кишка), груди, стравохід, гортань, печінка, ротова порожнина, гортань.

Основним канцерогенним компонентом алкоголю є етанол, який міститься у всіх алкогольних напоях. Етанол пошкоджує клітини таким чином, що робить їх більш схильними до малігнізації. Етанол також впливає на гормональне дзеркало жінки (рівень гормонів), стимулює проліферацію клітин та збільшує ризик виникнення раку молочної залози. При поєднанні алкоголю з курінням тютюну швидкість пошкодження тканин збільшується, що в результаті і збільшує ризики виникнення онкологічних захворювань.

За даними ВООЗ доза-ефект зв’язку між алкоголем і раком: чим вище споживання алкоголю, тим вищий ризик раку. Наприклад, у жінки збільшується ризик виникнення раку молочної залози на 50%, якщо вона випиває 4 склянки вина в день і на 130% – при вживанні 8 склянок на день.

Дослідження у Сполученому Королівстві, опубліковане British Medical Journal у 2016 році показало, що лише 13% респондентів поінформовані, знають та визначили рак, як можливий результат зниження їх здоров’я, пов’язаного із вживанням алкоголю, що свідчить про відсутність знань серед населення. Знання населення про зв’язок між алкоголем та онкологічними захворюваннями становило від 18% для раку молочної залози та до 80% для раку печінки.