На обліку Житомирського обласного онкодиспансеру перебуває понад 34,8 тис. хворих на рак

На обліку Житомирського обласного онкодиспансеру перебуває понад 34,8 тис. хворих на онкологічні захворювання. У 2022 році було зареєстровано 3413 нових випадків захворювань, померло від злоякісних новоутворень 1429 пацієнтів. Для порівняння у 2021 році нових випадків онкозахворювань було 3494, а померло 1504 пацієнти.

За останні роки відмічається зростання онкопацієнтів, які проходять лікування в онкодиспансері. У порівнянні з 2019 роком кількість хворих, що перебуває на обліку, зросла на 9,2%, в порівнянні з минулим роком – на 3,3%.

«При цьому кількість випадків онкозахворювань, виявлених на ранніх стадіях, натомість зменшилась. Минулого року показник виявлення онкопатологій на І-ІІ стадіях знизився приблизно на 3%. На жаль, однією з причин такої тенденції стала війна в Україні. Багато людей виїхали за кордон, переїхали в інші регіони, тому частина пацієнтів Житомирщини просто не мала можливості звертатись за медичною допомогою. Також є недостатнім рівень профілактики раку на первинній ланці надання медичної допомоги», – прокоментував ситуацію директор Житомирського обласного онкодиспансеру Ігор Сабадаш.

Минулого року майже 48% пацієнтів області ставали на облік на 1-2 стадіях захворювання, а приблизно 22% хворих вже мали 4 стадію онкології.

У загальній структурі онкозахворювань лідирують органи травлення – 22%. На другому місці – новоутворення шкіри – 12,7%. Приблизно стільки ж випадків захворювань жіночих статевих органів -12,5%. На четвертому місці стоять органи дихання – 9,9%. На п’ятому рядку розташувався рак молочних залоз – 9,6%.

Позитивним є той факт, що кількість летальних випадків до року захворювання у порівнянні з попередніми роками знижується – у 2022 році 20,7% проти 23,3% 2021 та 2019 роках.

«Хочу відмітити, що коронавірусна пандемія та карантинні заходи у попередні роки, а зараз війна і військові дії можуть призвести у подальшому до збільшення кількості хворих, у яких виявлятимуть онкологію вже в занедбаній формі. Адже основний фактор успіху при лікуванні злоякісних новоутворень – своєчасність. Сьогодні ми не тільки знаємо про рак більше ніж будь-коли, а й можемо досягти прогресу за рахунок підвищення профілактики раку, покращення діагностики та лікування цього захворювання. Головне, щоби пацієнти звертались вчасно до лікарів», – підкреслює Ігор Сабадаш.

Лікар радить з років 45-50 неодмінно проходити щорічний профілактичний огляд. Окрім огляду сімейного лікаря, він має включати, незалежно від статі: загальний аналіз крові, рентген-знімок грудної клітки, відеоколоноскопію та відеогастроскопію. Для жінок – раз на рік обов’язкові цитологічний аналіз мазка з шийки матки та мамографія, для чоловіків – аналіз на ПСА.

Записатись до лікаря-онколога можна онлайн на сайті Житомирського обласного онкодиспансеру або зателефонувати з 09-00 до 16-00 до реєстратури закладу за номерами телефонів: +38 (0412) 43-42-09; +38 (068) 98-77-834.